Töltőállomás keresése

Zöld rendszám kedvezményekkel

Bár a végleges szabályozásra még várni kell, egyes Kormányhivataloknál már igényelni lehet a zöld rendszámot, amelyet nem csak elektromos, de konnektorról tölthető (plug-in) hibrid járművek is megkaphatnak. Zöld színű rendszámmal csak a környezetkímélő járműveket lehet felszerelni, amelyek mentesülhetnének akár a dugódíjtól is, valamint haladhatnának a buszsávban.

 150811 zold rendszam holtoltsek.hu

Forrás: Jedlik Ányos Klaszter

Erről azonban csak őszre várható döntés, mivel több városban és kerületben eltérő lehet a környezetkímélő járművekre vonatkozó szabályozás, és még arról is folyik az egyeztetés, hogy a zöld rendszámú kocsik tulajdonosai kapjanak-e kedvezményt a sztrádamatrica árából vagy a parkolási tarifából. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai szeptember 30-ig elkészítik a kedvezményekre vonatkozó javaslatokat.

150811 zold rendszam holtoltsek.hu 2

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az Európai Unió irányelvei szerint 2020-ra minden tagországban el kell érni, hogy a forgalomban lévő gépkocsik 1,5 százléka elektromos jármű legyen. Magyarországon ez – realista becslések szerint – 52-55 ezer járművet jelentene, megfelelő törvényi és állami támogatással azonban ennek akár a dupláját is. Ehhez azonban nem csupán az elektromos, vagy konnektorról tölthető (plug-in) hibrid járművek vásárlását kell elősegíteni, de tovább kell fejleszteni az elektromos töltőállomások rendszerét is, valamint a hozzájuk kapcsolódó szervizhátteret is.

E-közlekedés támogatási erv
- zöld rendszám bevezetése (plug-in hibrid, elektromos autók esetében)
- radikális áfa kulcs csökkentés vásárláshoz, infrastruktúra telepítéséhez
- parkolási és útdíjkedvezmények
- buszsávok használata
- az e-töltőberendezések üzemeltetői is értékesíthetnének villamos energiát

(holtöltsek.hu)