Töltőállomás keresése

Az elektromos autók egyre nagyobb térhódítása?

Németországban egy alapos felmérést készítettek a villanyautók forgalmazási helyzetéről és jövőjéről, és a felmérés gyorsan felfutó eladási szám bővülést vár az elkövetkező években, főként akkor, ha a német kormány is beváltja az elektromos autók elterjesztését segítő intézkedéseit.

141030 Elektromos autok terhoditasa holtoltsek

Jelenleg Németországban már több, mint 20 -féle villanyautó típusból válogathatnak a vásárlók, és talán már 2014 során elérik a forgalmazók azt a célt, hogy csak 30%-kal legyenek drágábbak ezek az autók a hagyományos kategóriájú autóknál.

Az elektromos autókra egyébként legjobb speciálisan rájuk szabott nyárigumi szettet szereltetni, közli az www.autotire.hu szakértője.

A rohamos kínálati fejlődést mutatja, hogy míg két esztendeje még csak kétféle elektromos modellből választhattak a német vásárlók, ma már 20-nál is többől. És míg a két modell még több, mint 60 százalékkal került többe a hagyományos meghajtású autókhoz mérten, ma már ez a szám a 30 százalék felé közelít. Az elektromos autógyártásra koncentráló ipar nagy anyagi és szellemi tőkét fektetett be az akkumulátorok fejlesztésébe, így folyamatosan nő az elektromos autókkal megtehető távolság, és árakat is egyre lejjebb lehet szorítani.

Természetesen a növekvő számú villanyautó eladások nem jöhetnének létre az egyre nagyobb számú nyilvános töltőoszlopok telepítése nélkül, amiből Németországban már több ezer működik, míg hazánkban sajnos csak alig ötven, és ennek 90 százaléka Budapesten található.

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen jelenleg még inkább nagyvárosi felhasználásúak az elektromos autók, és amint majd hatótávolságuk jelentősen megnő, valószínűleg ez változni fog.

Jelenleg Németországban 14 ezer villanyautó fut, 2020-ra a cél, hogy legalább 1 millió fusson az ország útjain. Ehhez szükség lesz arra is, hogy 200 ezer fölé emelkedjen a nyilvános e-kutak száma. Ezzel kapcsolatban az EU azt várja el a magyar kormánytól, hogy hazánkban 2020-ra legalább 7 ezer hozzáférhető elektromos töltőállomás települjön

Az elektromos autók elterjedését egyébként szinte minden európai állam különböző eszközökkel segíti. Az egyik megoldás, hogy különböző adókedvezményeket adnak a e-autók vásárlóinak, a másik pedig, hogy használtai előnyökkel kecsegtetik azokat. Ezek az előnyök az ingyenes parkolásra, legális buszsávhasználatra és hasonlókra vonatkoznak.

Van olyan ország is, ahol a kétféle megoldást keverik, de eddig a legsikeresebb megoldás az adóelengedés, hiszen az elterjedését főként a magas ár akadályozta eddig.

(szon.hu)