Töltőállomás keresése

A világpiacra készül a magyar elektromos busz

Műanyag karosszériával és szabadon cserélhető hajtásokkal érkezett meg a Modulo autóbusz. Akár elektromos kivitelben is kapható.

Az evopro csoport hároméves fejlesztőmunkájának eredményeként készült el az új Modulo buszcsalád, amely eBUS Ready, azaz ha nem kezdetben, akkor később lehet akkumulátoros meghajtásúvá alakítani. Dízelmotorral, dízel-elektromos hibrid hajtással, földgázas motorral vagy akár troliként is megvásárolható a jármű, és a tulajdonos később is bármikor újfajta hajtást szerelhet a karosszériába.

140418 magyar elektromos busz holtöltsek 1.hu

140418 magyar elektromos busz holtöltsek 2.hu

Apropó karosszéria, az üvegszálas műanyagból készített önhordó felépítmény tömege mindössze 1,2 tonna, ennek megfelelően kisebb méretű fődarabokat használhattak. A 17,5 colos kerekek könnyebbek és a cseréjük is olcsóbb, mint a 22,5 colos daraboké, ráadásul kevesebb teret vesznek el az utasoktól. Amíg a vetélytársak hasonló külső méretekkel és műszaki tartalommal rendelkező autóbuszai 35-40 fősek, a Modulo Medio 65 személyes kapacitással rendelkezik.

140418 magyar elektromos busz holtöltsek 3.hu

A prototípusnál két darab, 120 centi széles ajtó garantálja a gyors utascserét, felettük kamerás érzékelő végzi az automatikus utasszámlálást; a közlekedési vállalat központjában mindig naprakész információval rendelkeznek arról, hányan és hol használnak egy járatot, ennek megfelelően ütemezhetik a menetrendet. Az első ajtó mellett már elektronikus menetdíjfizető-készüléket is elhelyeztek, jelezve a potenciális vásárlóknak, hogy a gyártón nem múlik a korszerű közösségi-közlekedési hálózatba való integrálás.

140418 magyar elektromos busz holtöltsek 4.hu

Persze ez nem is annyira a magyar vásárlóknak szól, érdeklődés van, szándék is van, pénz nagyon nincs, úgyhogy egyhamar nem lesz gyakori látvány az útjainkon a szellős belsővel rendelkező Modulo, de külföldről nagy érdeklődés van iránta. Harminc év garanciát vállalnak a karosszériára (ezért is hangsúlyozzák, hogy akár később is át lehet alakítani elektromos hajtásúvá a buszt), és a modul-felépítésnek köszönhetően lényegében bárhol meg tudják teremteni az összeszerelés lehetőségét. Magyarországon a Nabi budapesti telephelyén kezdik majd el hamarosan az új busz sorozatgyártását, a mérnökök most a gyártástervezéssel foglalkoznak, és kíváncsian várják a hamarosan induló nyilvános tesztelés során szerzett tapasztalatokat.

140418 magyar elektromos busz holtöltsek 5.hu

A jármű tudását nem nagyon akarták részletezni még külön kérdésre sem. A „mekkora a hatótáv?" kérdésre nincs megfelelő válasz, hiszen az attól függ, mekkora akkumulátorral rendeli az ügyfél a buszt, kér-e bele hatótávnövelő dízelmotort, ahhoz mekkora üzemanyagtankot kér, no és milyenek a domborzati viszonyok, a forgalom nagysága...

(automotor.hu)